Troy Noordenbos ontvangt 3e Fentener van Vlissingen Fellowship

juli 2023

Onlangs heeft het bestuur van Lymph&Co op advies van de Wetenschappelijke Raad van Advies voor de derde keer De Paul Fentener van Vlissingen Fellowship toegekend, dit keer aan Troy Noordenbos.

Troy is momenteel verbonden aan LUMC (Leiden) als Patholoog in opleiding en gaat dit traject, dankzij deze Fellowship, de komende twee jaar voortzetten binnen het  Department of Oncology aan Stanford University Medical Center in de Verenigde Staten.

Hij gaat daar op zoek naar het antwoord op de volgende vraag:
Hoe helpt het immuunsysteem bij de behandeling van agressieve lymfomen met CAR-T-cellen?

” Bij patiënten met agressieve lymfomen zijn er grote verschillen, zowel in de tumorcellen zelf als in hoe het immuunsysteem bij hen werkt. Waarom sommige patiënten goed reageren op behandeling en anderen niet, heeft onder andere te maken met hoe het immuunsysteem en de tumorcellen op elkaar reageren. We proberen deze ingewikkelde interacties te begrijpen door weefselmonsters (biopten) van de tumor te bestuderen, die worden afgenomen om de diagnose te stellen.

Een veelbelovende nieuwe behandeling is het toedienen van afweercellen van de patiënt zelf, die in het laboratorium zijn aangepast om de tumorcellen te herkennen. Deze aangepaste afweercellen worden CAR-T-cellen genoemd. Deze behandeling heeft ongeveer een kans van 50% op succes bij patiënten die niet meer reageren op chemotherapie. We gaan samenwerken met professor Alizadeh van de Stanford Universiteit om weefselmateriaal te onderzoeken van patiënten die behandeld zijn met CAR-T-cellen. We zullen met behulp van een speciale techniek de interacties tussen het immuunsysteem, de CAR-T-cellen en de tumorcellen gedetailleerd in kaart brengen. We hopen hierdoor te begrijpen waarom de behandeling wel werkt bij bepaalde patiënten. Misschien kunnen we dan ook voorspellen welke patiënten meer baat zouden hebben bij een andere vorm van immunotherapie.

Het Paul Fentener van Vlissingen Lymphoma Fellowship van Lymph&Co maakt het mogelijk om de weefselmonsters te onderzoeken met behulp van een krachtige nieuwe techniek genaamd “spatially resolved single cell transcriptomics”.

De Fellowship heeft als doel om een jonge, getalenteerde arts of onderzoeker te ondersteunen bij het verkrijgen van aanvullende training op specifieke onderzoeksgebieden en het verder ontwikkelen van zijn/haar vaardigheden en kennis op het gebied van lymfeklierkanker.  De beurs voorziet in salaris, huisvesting en materialen die nodig zijn om een internationaal gerenommeerd onderzoeksteam te bezoeken dat werkt aan het begrijpen van de oorzaken van lymfeklierkanker of nieuwe behandelmethoden voor deze ziekte. De beurs zal de aanvrager ondersteunen met € 50.000 per jaar, gedurende maximaal twee jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *