Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant

Research&Co

Door Lymph&Co gefinancierde onderzoeken

In 2015 werd het eerste door Lymph&Co gefinancierde onderzoek opgestart aan het AMC in Amsterdam door prof. dr. Marie-José Kersten, internist-hematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog: “Het beter begrijpen van lymfeklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie”

Inmiddels zijn er 9 onderzoeken gefinancierd. Het onderzoek naar remming van KDM5 als doelgerichte therapie voor KMT2D-mutaties in non-hodgkin lymfoom.door Prof. dr. Jude Fitzgibbon is vroegtijdig gestopt vanwege het vertrek van verschillende partners uit het consortium. Het bedrag dat we hebben gefinancierd, is aan ons terugbetaald. 

Alle door Lymph&Co gefinancierde onderzoeken op een rijtje:

Kan de ontsteking die in kankercellen ontstaat door chromosomale instabiliteit gebruikt worden voor de behandeling van lymfeklierkanker? -Prof. dr. ir. Floris Foijer

UMC Groningen
Bijdrage: € 698.877,-
Looptijd 2024 – 2027

De onderzoeksgroep van professor Floris Foijer in het UMC Groningen gaat met steun van Lymph&Co onderzoek doen naar het effect van ontstekingsremmers op de behandeling van lymfeklierkanker. 

Lees verder

Chemische afbraak van CBP/p300 om lymfklierkanker te behandelen -Dr. Christopher Ott

Massachusetts General Hospital –  USA
Bijdrage: € 1000.000,-
Looptijd: 2022 – 2026

De onderzoeksgroep van dr. Christopher Ott in het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School houdt zich bezig met het maken en testen van geneesmiddelen voor de behandeling van lymfeklierkanker.

 

Lees verder

Onderzoek naar remming van KDM5 als doelgerichte therapie voor KMT2D-mutaties in non-Hodgkin lymfoom. -Prof. dr. Jude Fitzgibbon

Queens Mary’s Barts Cancer Institute – London

Door het vertrek van verschillende partners uit het consortium, was het niet meer mogelijk om het onderzoek zo uit te voeren als voorgesteld in de subsidieaanvraag. Daarom heeft Lymph&Co besloten haar steun in te trekken.

 

Lees verder
Het onderzoeksteam van Arnon Kater

Behandeling van CLL/SLL met verbeterde immuuntherapie (Chimere Antigen Receptor T-cellen (CAR-T)) -Prof. Dr. Arnon Kater

Amsterdam UMC
Bijdrage: € 824.000,-
Looptijd: 2021 – 2025

Small lymphocytic lymphoma (SLL) en chronisch lymfatische leukemie (CLL) zijn twee vormen van dezelfde ziekte. Bij SLL zitten de kwaadaardige B cellen voornamelijk in lymfeklieren en bij CLL in zowel lymfeklieren als in het bloed. 

Lees verder
Het team van Aileen Rowan voor St. Mary's Hospital in Londen

Ontwijken van de cytotoxische immuunreactie tijdens het ontstaan van T-cel lymfoom. -Dr. Aileen Rowan

Imperial College London
Bijdrage: € 708.297,-
Looptijd: 2021 – 2025

Dr. Aileen Rowan onderzoekt met haar team of er een therapie te vinden is, die de ontwikkeling van Adult T-cel Lymfoom, ATL, kan voorkomen. 

Lees verder

V-D-J gerecombineerde B-cel receptoren als aanknopingspunt voor immuuntherapie tegen lymfoom. -Dr. Marianne Boes

UMC Utrecht
Bijdrage: € 385.000,-
Looptijd: 2020 – 2024

In 2015 kregen in Nederland ruim 1800 mensen de diagnose agressief non-hodgkinlymfoom; de gemiddelde overleving is nu slechts ongeveer 62%.

Lees verder
Beide onderzoeksteams van AMC Amsterdam op het ijs van Thialf

‘Thuisloosheid’ als therapie – Dr. Marcel Spaargaren

Amsterdam UMC
Bijdrage: € 720.000,-
Looptijd: 2018 – 2022

Lymfeklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, meestal B-lymfocyten. Voor hun groei en overleving zijn lymfeklierkankercellen sterk afhankelijk van, of zelfs verslaafd aan, signalen uit hun micro-omgeving.

Lees verder
Het onderzoeksteam van UMCG

Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen -Dr. Joost Kluiver en Prof. dr. Anke van den Berg

UMC Groningen
Bijdrage: € 772.000,-
Looptijd: 2017 – 2021

Lymfeklierkanker is een kanker van de witte bloedcellen en kan worden onderverdeeld in diverse varianten met grote verschillen in mate van agressiviteit en genezingskans. 

Lees verder

Het beter begrijpen van lymfklierkanker. Op weg naar gepersonaliseerde therapie – Prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en Prof. dr. Steven Pals, patholoog 

Amsterdam UMC
Bijdrage: € 500.000,-
Looptijd: 2015 – 2019

Ongeveer één op de 50 personen krijgt tijdens zijn of haar leven de diagnose lymfklierkanker. Alleen al in Nederland komen er meer dan 4.000 nieuwe patiënten per jaar bij en dit aantal neemt toe.

Lees verder