Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant
Het team van Aileen Rowan voor St. Mary's Hospital in Londen

Ontwijken van de cytotoxische immuunreactie tijdens het ontstaan van T-cel lymfoom – Dr. A.G. (Aileen) Rowan – Imperial College London

Dr. Aileen Rowan gaat met haar team onderzoeken of er een therapie te vinden is, die de ontwikkeling van Adult T-cel Lymfoom, ATL, kan voorkomen. ATL is een agressieve vorm van lymfeklierkanker van T-cellen die geïnfecteerd zijn door een virus (HTLV). Er is momenteel nog geen werkzame behandeling.

T-cellen die geïnfecteerd zijn met dit virus komen al voor in het bloed in het voorstadium van de ziekte. Dit biedt een unieke kans om te bestuderen hoe deze cellen ontsnappen aan het immuunsysteem.

De onderzoekers denken dat:

De T-cellen, die geïnfecteerd zijn met het virus, al ontsnappen aan het immuunsysteem voordat ze kwaadaardig worden.

De mate waarin een patiënt met ATL een afweerreactie kan opwekken bepaalt of behandeling met mogamulizumab aanslaat. Dit is een antistof die kwaadaardige T-cellen afbreekt.

In de komende vier jaar wil het team onderzoeken of er tijdens de vorming van lymfeklierkanker veranderingen zijn in de cellen, die verklaren waarom deze ontsnappen aan het afweersysteem en hoe dit de behandeling met immuuntherapie beïnvloedt. Lymph&Co ondersteunt dit vierjarige onderzoek met € 708.297.