Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant

V-D-J gerecombineerde B-cel receptoren als aanknopingspunt voor immuuntherapie tegen lymfoom – Dr. M.L. (Marianne) Boes – UMC Utrecht

Non-hodgkinlymfoom, ofwel lymfeklierkanker, is een kwaadaardige aandoening waarin een bepaald soort witte bloedcellen, lymfocyten, ongecontroleerd gaan delen. In 2015 kregen in Nederland ruim 1800 mensen de diagnose agressief non-hodgkinlymfoom; de gemiddelde overleving is nu slechts ongeveer 62%. 

De afgelopen jaren is zogenoemde antigeen-specifieke immunotherapie succesvol gebleken voor verschillende soorten kanker, maar voor non-hodgkinlymfoom nog geen effectieve immunotherapie gevonden. Er zijn nog maar weinig aanknopingspunten, ofwel antigenen, voor immunotherapie bekend. De onderzoekers zoeken in dit project naar unieke verschillen tussen gezonde cellen en B-cel lymfoomcellen en testen of deze gebruikt kunnen worden als aangrijpingspunten voor kanker immunotherapie. Bij de zeldzame mantelcellymfoom bleek deze immunotherapie effectief voor het verwijderen van kwaadaardige cellen. In hun project zal de groep in het UMC Utrecht testen of deze antigenen voor immunotherapie ook werken voor drie verschillende soorten B-cellymfoom. Gebaseerd op hun voorwerk verwachten ze dat deze aangrijpingspunten in non-hodgkinlymfoom te vinden zijn en niet in gezonde cellen, en bovendien voor immunotherapie bruikbaar kunnen zijn. Op deze manier verwachten ze een vaccin te kunnen ontwikkelen tegen lymfeklierkanker.