Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant
Beide onderzoeksteams van AMC Amsterdam op het ijs van Thialf

Omgevingsafhankelijkheid als Achilleshiel van lymfeklierkanker: ‘thuisloosheid’ als therapie – Dr. M. (Marcel) Spaargaren – AMC

Lymfeklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, meestal B-lymfocyten. Voor hun groei en overleving zijn lymfeklierkankercellen sterk afhankelijk van, of zelfs verslaafd aan, signalen uit hun micro-omgeving in de lymfeklieren of het beenmerg (hun ‘thuis’). 

“Onze hypothese is dat we deze afhankelijkheid van signalen uit de micro-omgeving kunnen gebruiken als Achilleshiel van de kankercellen. Door de lymfeklierkankercellen los te maken en uit hun vertrouwde omgeving te verdrijven (ze worden ‘thuisloos’) krijgen ze geen groei- en overlevingssignalen meer waardoor ze ten gronden gaan. Oftewel: het induceren van ‘thuisloosheid’ als therapie.

Het onderzoek richt zich op het identificeren van de signalen en moleculaire processen die betrokken zijn bij de regulatie van het nestelen, hechten, vasthouden en uitgroeien van de lymfeklierkankercellen in de lymfklieren en hoe deze signalen, m.b.v. reeds beschikbare of nog te ontwikkelen slimme remmers, kunnen worden geblokkeerd. Het doel is om nieuwe (combinatie-) therapieën te ontwikkelen tegen lymfeklierkanker waardoor de behandeling en prognose voor patiënten met lymfeklierkanker aanzienlijk zal verbeteren.”