Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant

Chemische afbraak van CBP/p300 om lymfklierkanker te behandelen – Dr. Christopher Ott, Massachusetts General Hospital – Charlestown, USA

De onderzoeksgroep van dr. Christopher Ott in het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School ontvangt van Lymph&Co een subsidie van €1.000.000 euro voor een onderzoeksproject van vier jaar. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met het maken en testen van geneesmiddelen voor de behandeling van lymfeklierkanker.

Lymfeklierkanker ontstaat vaak door veranderingen in het DNA die ervoor zorgen dat er afwijkende eiwitten gemaakt worden, die niet goed functioneren. Onder invloed van deze afwijkende eiwitten veranderen normale witte bloedcellen in witte bloedcellen die abnormaal snel delen en zo kanker kunnen veroorzaken. Er is al een aantal therapieën voor lymfomen ontwikkeld om het ontstaan van deze afwijkende eiwitten aan te pakken. Alhoewel deze therapieën al met succes zijn ingezet om patiënten met sommige typen lymfoom te behandelen, hebben nog steeds te weinig patiënten baat bij deze therapieën.

De onderzoeksgroep van dr. Ott richt zich op de eiwitten CBP en p300, die in 40% van de B-cell lymfomen een mutatie hebben. Met de subsidie van Lymph&Co bestuderen zij een mogelijk nieuw geneesmiddel (dCBP-1). Zij hebben dCBP-1 zelf in hun laboratorium ontwikkeld. Dit middel richt zich op de twee eiwitten die vaak veranderd zijn in lymfomen (CBP en p300). dCBP-1 is bijzonder, omdat het de eiwitten CBP en p300 afbreekt. Veel middelen remmen de functie van zo’n afwijkend eiwit, maar dit middel verwijdert deze eiwitten volledig uit de tumorcellen door een proces dat “chemisch veroorzaakte afbraak” wordt genoemd.

De groep van dr. Ott verwacht dat dit nieuwe middel uiteindelijk zal leiden tot een nieuwe therapie voor patiënten met lymfeklierkanker.