Gefinancierde onderzoeken

Subsidies Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant
Het onderzoeksteam van Arnon Kater

Behandeling van CLL/SLL met verbeterde immuuntherapie (Chimere Antigen Receptor T-cellen (CAR-T) – Prof. Dr. A.P. (Arnon) Kater – Amsterdam UMC

Small lymphocytic lymphoma (SLL) en chronisch lymfatische leukemie (CLL) zijn twee vormen van dezelfde ziekte. Bij SLL zitten de kwaadaardige B-cellen voornamelijk in lymfeklieren en bij CLL in zowel lymfeklieren als in het bloed. Deze aandoening is de meest voorkomende vorm van leukemie/lymfoom in de Westerse wereld en is op dit moment niet te genezen, ondanks nieuwe en effectieve medicijnen.

Naast chemotherapie en de nieuwe targeted therapieën kunnen ook eigen afweercellen ingezet worden om kwaadaardige B-cellen te bestrijden. Het succesvolst is de zogenaamde CAR T-cel therapie waarbij eigen afweercellen (T-cellen) aangepast worden om de kwaadaardige B-cellen te kunnen opsporen en vernietigen. Deze behandeling is heel succesvol bij acute leukemie en agressief lymfoom, maar is op dit moment veel minder effectief in CLL/SLL. De tumorcellen in CLL/SLL verstoren de energiehuishouding van de T-cellen van de patiënt, hebben kater en zijn groep onlangs laten zien. Hierdoor werkt CAR T-cel therapie niet voor deze ziekte.

Arnon Kater en zijn team zullen bestuderen hoe de kwaadaardige B-cellen de energiehuishouding van de T-cellen verstoren. Ze zullen vervolgens proberen de T-cellen zodanig aan te passen dat de energiehuishouding kan normaliseren.

Als dit lukt kan CLL/SLL beter worden behandeld en misschien zelfs worden genezen. CLL/SLL is een van de zeer weinige ziekten waarvan de kwaadaardige cellen afkomstig van patiënten direct in het lab getest kunnen worden. Hiervoor stelt Lymph&Co de komende vier jaar € 824.000 beschikbaar.