Research and grants

Grants Lymph&Co Research Grant Paul Fentener van Vlissingen Fellowship Consortium Initiation grant
Help mee Belastingvoordeel

Nalaten

Hier lees je alles over onze onderzoeken en subsidies

Subsidies

Het doel van de Stichting Lymph&Co is financiering van innovatief wetenschappelijk onderzoek naar de ontstaanswijze, diagnose, behandeling en uiteindelijk het voorkomen van lymfeklierkanker. Het doel is om de vooruitzichten van patiënten met deze vorm van kanker te verbeteren. Het streven is om veelbelovend basaal, translationeel of klinisch onderzoek naar lymfeklierkanker te ondersteunen en nieuwe kansen te creëren voor patiënten met lymfeklierkanker.

De Stichting Lymph&Co hanteert hiertoe drie verschillende vormen van ondersteuning, nl. de Lymph&Co Research Grant, een Consortium Initiation Grant en het Paul Fentener van Vlissingen Lymphoma Fellowship. Voor de Lymph&Co Research Grant wordt elk jaar een subsidieronde georganiseerd, voor de andere twee subsidies kunnen continu aanvragen ingediend worden.

Subsidie oproep Lymph&Co Research Grant

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de Stichting Lymph&Co  weer een ‘Call for research proposals’ voor de Lymph&Co Research Grant uitschrijft. Zodra hier meer informatie over is, zullen we dit bekend maken op deze plaats op onze website en natuurlijk via onze social media kanalen. Houd dus onze website en onze socials in de gaten!

.

Door Lymph&Co gefinancierde onderzoeken

In 2015 werd het eerste door Lymph&Co gefinancierde onderzoek opgestart aan het AMC in Amsterdam door prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog: “Het beter begrijpen van lymfeklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie”

Per 1 juni 2017 start het tweede door Lymph&Co gefinancierde onderzoek aan UMCG – Groningen door dr. J.L. (Joost) Kluiver en prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg: “Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen”.

In september 2017 konden wij opnieuw bekendmaken een volgend onderzoek te kunnen financieren: ‘Omgevingsafhankelijkheid als Achilleshiel van lymfeklierkanker: ‘thuisloosheid’ als therapie” door onderzoeker/projectleider Dr. M (Marcel) Spaargaren – AMC.

Tijdens de Hollandse 100 in maart 2019 heeft dr. M.L. (Marianne) Boes, werkzaam bij het UMC Utrecht, een cheque ontvangen voor haar driejarig onderzoek naar een vaccin tegen lymfeklierkanker. Zij werkt samen met dr. V. (Victor) Peperzak, ook UMC Utrecht, en dr. F.A.G. (Friederike) Meyer- Wentrup, kinderoncoloog bij het Prinses Máxima centrum.

In 2020 zullen twee nieuwe onderzoeken door Lymph&Co gefinancierd worden. Dr. A.G. (Aileen) Rowan gaat met haar team van het Imperial College in Londen onderzoek doen naar hoe T-cel lymfoom ontsnapt aan het afweersysteem. In het Amsterdam UMC zal prof. dr. A.P. (Arnon) Kater onderzoek doen naar immuuntherapie voor SLL/CLL.

Alle door Lymph&Co gefinancierde onderzoeken op een rijtje:

 

1) Het beter begrijpen van lymfklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie – prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog – AM

Ongeveer één op de 50 personen krijgt tijdens zijn of haar leven de diagnose lymfklierkanker. Alleen al in Nederland komen er meer dan 4.000 nieuwe patiënten per jaar bij en dit aantal neemt toe. Ondanks intensieve behandelingen overlijden in Nederland jaarlijks meer dan 1.000 patiënten als gevolg van deze ziekte.

Lymfklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen die daardoor ongebreideld groeien. Er bestaat een groot aantal verschillende vormen van lymfklierkanker met zeer verschillende ziekteverschijnselen, behandelingen en prognose. Ondanks het feit dat patiënten met lymfklierkanker een intensief behandeltraject doormaken, gaan er nog steeds patiënten dood aan deze aandoening. Verdere verbetering van de prognose lijkt niet te verwachten door intensivering van de chemotherapie. Onderzoek om een beter begrip te krijgen van wat er in de lymfklierkankercellen misgaat en van de processen die ten grondslag liggen aan de groei van deze cellen, kan leiden tot het identificeren van nieuwe manieren om lymfklierkanker gericht aan te pakken.

Het onderzoeksteam van UMCG

2) Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen –
dr. J.L. (Joost) Kluiver en prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg
– UMCG

Lymfeklierkanker is een kanker van de witte bloedcellen en kan worden onderverdeeld in diverse varianten met grote verschillen in mate van agressiviteit en genezingskans. Hoewel de behandel methodes de afgelopen jaren verbeterd zijn, overlijden jaarlijks nog veel patiënten aan de ziekte zelf of aan late gevolgen van de intensieve behandelingen. Duidelijk is dat er veel behoefte is aan nieuwe, effectievere therapieën met minder bijwerkingen en minder negatieve gevolgen op de lange termijn. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om de biologische processen die veranderd zijn in de tumorcellen goed te doorgronden.

Zeer recentelijk heeft ons team een netwerk van tumorcel groei bevorderende eiwitten en specifieke korte en lange niet-eiwit coderende RNA moleculen in lymfeklierkanker blootgelegd. Deze niet eiwit-coderende RNA moleculen spelen een belangrijke regulerende rol in de groei van de tumor cellen.

3) Omgevingsafhankelijkheid als Achilleshiel van lymfeklierkanker: ‘thuisloosheid’ als therapie -Dr. M (Marcel) Spaargaren – AMC

Lymfeklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, meestal B-lymfocyten. Voor hun groei en overleving zijn lymfeklierkankercellen sterk afhankelijk van, of zelfs verslaafd aan, signalen uit hun micro-omgeving in de lymfeklieren of het beenmerg (hun ‘thuis’). Onze hypothese is dat we deze afhankelijkheid van signalen uit de micro-omgeving kunnen gebruiken als Achilleshiel van de kankercellen. Door de lymfeklierkankercellen los te maken en uit hun vertrouwde omgeving te verdrijven (ze worden ‘thuisloos’) krijgen ze geen groei- en overlevings-signalen meer waardoor ze ten gronde gaan. Oftewel: het induceren van ‘thuisloosheid’ als therapie.

Het onderzoek richt zich op het identificeren van de signalen en moleculaire processen welke betrokken zijn bij de regulatie van het nestelen, hechten, vasthouden en uitgroeien van de lymfeklierkankercellen in de lymfklieren en hoe deze signalen, m.b.v. reeds beschikbare of nog te ontwikkelen slimme remmers, kunnen worden geblokkeerd. Het doel is om nieuwe (combinatie-) therapieën te ontwikkelen tegen lymfeklierkanker waardoor de behandeling en prognose voor patiënten met lymfeklierkanker aanzienlijk zal verbeteren.

Beide onderzoeksteams van AMC Amsterdam op het ijs van Thialf
Dr. M.L.Boes

4) V-D-J gerecombineerde B-cel receptoren als aanknopingspunt voor immuuntherapie tegen lymfoom – Dr. M.L. (Marianne) Boes – UMC Utrecht

Non-Hodgkinlymfoom, ofwel lymfeklierkanker, is een kwaadaardige aandoening waarin een bepaald soort witte bloedcellen, lymfocyten, ongecontroleerd gaan delen. In 2015 kregen in Nederland ruim 1800 mensen de diagnose agressief non-Hodgkinlymfoom; de gemiddelde overleving is nu slechts ongeveer 62%. De afgelopen jaren is zogenoemde antigeen-specifieke immunotherapie succesvol gebleken voor verschillende soorten kanker, maar voor non-Hodgkinlymfoom nog geen effectieve immunotherapie gevonden. Er zijn nog maar weinig aanknopingspunten, ofwel antigenen, voor immunotherapie bekend. De onderzoekers zoeken in dit project naar unieke verschillen tussen gezonde cellen en B-cel lymfoomcellen en testen of deze gebruikt kunnen worden als aangrijpingspunten voor kanker immunotherapie. Bij de zeldzame mantelcellymfoom bleek deze immunotherapie effectief voor het verwijderen van kwaadaardige cellen. In hun project zal de groep in het UMC Utrecht testen of deze antigenen voor immunotherapie ook werken voor drie verschillende soorten B-cellymfoom. Gebaseerd op hun voorwerk verwachten ze dat deze aangrijpingspunten in non-Hodgkinlymfoom te vinden zijn en niet in gezonde cellen, en bovendien voor immunotherapie bruikbaar kunnen zijn. Op deze manier verwachten ze een vaccin te kunnen ontwikkelen tegen lymfeklierkanker.

5) Ontwijken van de cytotoxische immuunreactie tijdens het ontstaan van T-cel lymfoom – Dr. A.G. (Aileen) Rowan – Imperial College London

Dr. Aileen Rowan gaat met haar team onderzoeken of er een therapie te vinden is, die de ontwikkeling van Adult T-cel Lymfoom, ATL, kan voorkomen. ATL is een agressieve vorm van lymfeklierkanker van T-cellen die geïnfecteerd zijn door een virus (HTLV). Er is momenteel nog geen werkzame behandeling.

T-cellen die geïnfecteerd zijn met dit virus komen al voor in het bloed in het voorstadium van de ziekte. Dit biedt een unieke kans om te bestuderen hoe deze cellen ontsnappen aan het immuunsysteem.

Het team van Aileen Rowan voor St. Mary's Hospital in Londen

De onderzoekers denken dat:

  1. de T-cellen, die geïnfecteerd zijn met het virus, al ontsnappen aan het immuunsysteem voordat ze kwaadaardig worden.
  2. De mate waarin een patiënt met ATL een afweerreactie kan opwekken bepaalt of behandeling met mogamulizumab aanslaat. Dit is een antistof die kwaadaardige T-cellen afbreekt,.

In de komende vier jaar wil het team onderzoeken of er tijdens de vorming van lymfeklierkanker veranderingen zijn in de cellen, die verklaren waarom deze ontsnappen aan het afweersysteem en hoe dit de behandeling met immuuntherapie beïnvloedt. Lymph&Co ondersteunt dit vierjarige onderzoek met € 708.297.

Het onderzoeksteam van Arnon Kater

6) Behandeling van CLL/SLL met verbeterde immuuntherapie
(Chimere Antigen Receptor T-cellen (CAR-T)) – Prof. Dr. A.P.
(Arnon) Kater – Amsterdam UMC

Small lymphocytic lymphoma (SLL) en chronisch lymfatische leukemie (CLL) zijn twee vormen van dezelfde ziekte. Bij SLL zitten de kwaadaardige B cellen voornamelijk in lymfeklieren en bij CLL in zowel lymfeklieren als in het bloed. Deze aandoening is de meest voorkomende vorm van leukemie/lymfoom in de Westerse wereld en is op dit moment niet te genezen, ondanks nieuwe en effectieve medicijnen.

Naast chemotherapie en de nieuwe targeted therapieën kunnen ook eigen afweercellen ingezet worden om kwaadaardige B cellen te bestrijden. Het meest succesvol is de zogenaamde CAR T cel therapie waarbij eigen afweercellen (T cellen) aangepast worden om de kwaadaardige B cellen te kunnen opsporen en vernietigen. Deze behandeling is heel succesvol bij acute leukemie en agressief lymfoom maar is op dit moment veel minder effectief in CLL/SLL. De tumorcellen in CLL/SLL verstoren de energiehuishouding van de T cellen van de patiënt, hebben kater en zijn groep onlangs laten zien. Hierdoor werkt CAR T cel therapie niet voor deze ziekte.

Arnon Kater en zijn team zullen bestuderen hoe de kwaadaardige B cellen de energiehuishouding van de T cellen verstoren. Ze zullen vervolgens proberen de T-cellen zodanig aan te passen dat de energiehuishouding kan normaliseren.

Als dit lukt kan CLL/SLL beter worden behandeld en misschien zelfs worden genezen. CLL/SLL is een van de zeer weinige ziekten waarvan de kwaadaardige cellen afkomstig van patiënten direct in het lab getest kunnen worden. Hiervoor stelt Lymph&Co de komende vier jaar € 824.000 beschikbaar.