Steun onderzoek naar lymfklierkanker

Target reached
from € 500.000 (101%)

Het eerste project dat Lymph&co zal ondersteunen, is een project van AMC professoren Marie José Kersten en Steven Pals, toonaangevende lymfoom onderzoekers.

Het onderzoeksproject
Lymfklierkanker (non-Hodgkin lymfoom) is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen die daardoor ongebreideld groeien. Afweercellen zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties met bacteriën en virussen. Er bestaat een groot aantal verschillende vormen van lymfklierkanker met zeer verschillende ziekteverschijnselen, behandelingen en prognoses.

Naast veranderingen in het DNA (de erfelijke code van de tumorcel) zijn signalen uit de micro-omgeving van de tumor essentieel voor de groei en overleving van lymfklierkankercellen. Deze interactie met de micro-omgeving kan worden beschouwd als de “Achilleshiel” (kwetsbare plek) van de tumor en biedt een belangrijke mogelijkheid om de tumor aan te pakken. Door nieuwe en verfijnde technieken kunnen veranderingen in het DNA en genoemde signalen betrouwbaar worden geanalyseerd.

Het onderzoek richt zich op:
a) lymfklierkanker bij patiënten met een verstoorde afweer, zoals patiënten met een Hiv-infectie of patiënten die met afweerremmende medicijnen worden behandeld;

b) lymfklierkanker die ontstaat op plaatsen in het lichaam waar het afweersysteem niet bij kan (zoals hersenen en testikels).

Dit zijn twee zeer agressieve vormen van lymfklierkanker die worden gekenmerkt door een bijzondere, maar tot nu toe nauwelijks onderzochte, relatie met hun micro-omgeving. Deze relatie zal in dit project nader worden geanalyseerd met als doel identificatie van nieuwe targets (aangrijpingspunten) voor therapie en als perspectief ontwikkeling van gepersonaliseerde therapie (therapie op maat) voor deze specifieke patiënten groep. Hiermee zullen de overlevingskansen van patiënten met lymfklierkanker significant toenemen.  

Het onderzoek vindt plaats binnen LYMMCARE (Lymphoma and Myeloma Center Amsterdam) van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Dit centrum werd in 2012 opgericht door de afdelingen Hematologie, Pathologie en Immunologie van het AMC met als missie de kwaliteit van het onderzoek naar en de behandeling van kanker afkomstig uit afweercellen (te weten chronische lymfatische leukemie, lymfklierkanker en multipel myeloom te verbeteren. In deze strategie neemt het verwerven van nieuwe kennis van de fundamentele biologische processen die ten grondslag liggen aan deze ziektebeelden een prominente plaats in Immers: de medische wetenschap ontwikkelt zich dankzij interactie tussen zorg en onderzoek. Door de sterke koppeling tussen onderzoek in het laboratorium en onderzoek gekoppeld aan patiëntenzorg neemt LYMMCARE een vooraanstaande positie in binnen het Nederlandse lymfoom onderzoek en is het ook internationaal een belangrijke speler. De ambitie van LYMMCARE is om ook patiënten en sponsoren meer rechtstreeks te informeren over onderzoek en hen hier actiever bij te betrekken. 

Bianca Piek

info@lymph-co.com

020 5661776

View all donors
€ 50 16-05-2019 | 16:16
€ 100 15-05-2019 | 21:31
€ 50 07-03-2019 | 08:24
€ 135,60 24-01-2019 | 16:26
€ 25 21-12-2018 | 17:34
View all

UNIEK ONLINE VEILING ITEM HISTORISCHE GP 2019 – GASSAN CHOPARD LTD EDITION NO. 13/13 voor Lymph&Co

22-08-2019 | 12:00 Chopard is in 2019 opnieuw de official timekeeper van de Historic Grand Prix. Het Zwitserse horlogemerk dat in Nederland  tijdens de Historische Grand Prix exclusief vertegenwoordigd wordt door Gassan, is een vaste gast op Zandvoort. Net als in de voorgaande jaren krijgt iedere racewinnaar tijdens dit unieke event een exclusief Chopard horloge dat wordt uitgebracht in een zeer gelimiteerde HGP Winners Edition. Voor veel coureurs een reden om het gas nog ietsje dieper in te trappen en net wat later te remmen! Van de 2019 Winners Edition worden slechts 13 exemplaren gemaakt. Eén daarvan wordt online geveild op deze pagina voor het goede doel: Stichting Lymph&Co  Stichting Lymph&Co ondersteunt innovatief en baanbrekend onderzoek naar lymfklierkanker.  De belofte van Lymph&Co: 100 % van alle donaties aan Lymph&Co wordt gebruikt om onderzoek te financieren.     Klik HIER voor alle info en om een bod uit te brengen!  
Read more