2e door Lymph&Co gefinancierde onderzoek wordt per 1 juni 2017 opgestart aan UMCG.

In 2015 werd het eerste door Lymph&Co gefinancierde onderzoek opgestart aan het AMC in Amsterdam door prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog: "Het beter begrijpen van lymfklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie" 

Per 1 juni 2017 start het tweede door Lymph&Co gefinancierde onderzoek aan UMCG - Groningen door dr. J.L. (Joost) Kluiver en prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg: "Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen". 

 

Het beter begrijpen van lymfklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie - prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog - AMC

Ongeveer één op de 50 personen krijgt tijdens zijn of haar leven de diagnose lymfklierkanker. Alleen al in Nederland komen er meer dan 4.000 nieuwe patiënten per jaar bij en dit aantal neemt toe. Ondanks intensieve behandelingen overlijden in Nederland jaarlijks meer dan 1.000 patiënten als gevolg van deze ziekte.

Lymfklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen die daardoor ongebreideld groeien. Er bestaat een groot aantal verschillende vormen van lymfklierkanker met zeer verschillende ziekteverschijnselen, behandelingen en prognose. Ondanks het feit dat patiënten met lymfklierkanker een intensief behandeltraject doormaken, gaan er nog steeds patiënten dood aan deze aandoening. Verdere verbetering van de prognose lijkt niet te verwachten door intensivering van de chemotherapie. Onderzoek om een beter begrip te krijgen van wat er in de lymfklierkankercellen misgaat en van de processen die ten grondslag liggen aan de groei van deze cellen, kan leiden tot het identificeren van nieuwe manieren om lymfklierkanker gericht aan te pakken.

 

Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen -  dr. J.L. (Joost) Kluiver en prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg - UMCG

Lymfeklierkanker is een kanker van de witte bloedcellen en kan worden onderverdeeld in diverse varianten met grote verschillen in mate van agressiviteit en genezingskans. Hoewel de behandel methodes de afgelopen jaren verbeterd zijn, overlijden jaarlijks nog veel patiënten aan de ziekte zelf of aan late gevolgen van de intensieve behandelingen. Duidelijk is dat er veel behoefte is aan nieuwe, effectievere therapieën met minder bijwerkingen en minder negatieve gevolgen op de lange termijn. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om de biologische processen die veranderd zijn in de tumorcellen goed te doorgronden.

Zeer recentelijk heeft ons team een netwerk van tumorcel groei bevorderende eiwitten en specifieke korte en lange niet-eiwit coderende RNA moleculen in lymfeklierkanker blootgelegd. Deze niet eiwit-coderende RNA moleculen spelen een belangrijke regulerende rol in de groei van de tumor cellen.

onderzoek gepersonaliseerde therapie - AMC Onderzoek Marie Jose Kersten en Steven Pals Download >
Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen - UMCG Onderzoek Joost Kluiver en Anke van den Berg Download >