Door Lymph&Co gefinancierd onderzoek verkent nieuwe behandelmethode lymfeklierkanker

Lymph&Co financiert onderzoek

Lymph&Co financiert internationaal onderzoek omtrent lymfeklierkanker

Een internationale samenwerking tussen onderzoekers van de Londense Queen Mary Universiteit, Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), New York en Dana-Farber Cancer Institute, Boston, gaan een groot onderzoek starten met als doel: een betere behandeling van lymfeklierkanker. 

Het onderzoek wordt momenteel opgestart, zal vier jaar lopen en tussentijds worden de resultaten gepresenteerd aan en beoordeeld door onze Raad van Advies.

Het doel van het project is om te bepalen hoe het eiwit genaamd KDM5 lymfoomcellen doodt en om de patiëntengroepen te identificeren die het meest waarschijnlijk baat hebben bij dit type behandeling.

Bestrijding van veelvoorkomende lymfoommutaties

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat veel lymfeklierkankerpatiënten een of meer mutaties hebben in een gen genaamd KMT2D. Mutaties die ervoor zorgen dat KMT2D niet correct functioneert – leidend tot veranderingen in de genen die nodig zijn voor een normale celfunctie – zijn echter de meest voorkomende mutaties die bij lymfeklierkanker worden gevonden.

De samenwerkende teams, geleid door professoren Jude Fitzgibbon van het Queen Mary’s Barts Cancer Institute (BCI), Hans-Guido Wendel, MD bij MSK en David Weinstock, MD bij Dana-Farber, zijn koplopers in onderzoek naar lymfeklierkanker. Op basis van recente experimenten zijn de onderzoekers van mening dat wanneer we ons richten op bovengenoemd eiwit – KDM5 – deze de negatieve effecten van KMT2D tegengaat en zelfs de gevolgen van KMT2D-mutaties in lymfomen kan omkeren, waardoor de lymfoomcellen afsterven.

Hoofdonderzoeker van BCI, prof. dr. Fitzgibbon:

“Dankzij de genereuze steun van Lymph&Co hebben we de mogelijkheid om deze ​​unieke internationale samenwerking tot stand te brengen, om voort te bouwen op eerdere bevindingen van andere onderzoeken omtrent KMT2D-mutaties én om te bepalen of de potentie van KDM5-remming specifiek is voor germinale centrumlymfomen of mogelijk een bredere werking heeft in andere non-Hodgkin-lymfomen.”

Lymph&Co financiert onderzoek

Een precisie-medicamenteuze benadering

Veel onderzoek heeft zich gericht op wat het ene type lymfoom van het andere onderscheidt. KMT2D-mutaties zijn aanwezig in slechts 5-20% van sommige lymfoomsubtypen, maar tot 80% van één bepaald lymfoomsubtype dat folliculair lymfoom wordt genoemd, het op één na meest voorkomende lymfoom in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Europa. 

Daarom zullen de teams onderzoeken of de focus op KDM5 behandelingen effectief kan zijn voor verschillende lymfoomsubtypes. KMT2D en verwante genen zijn inderdaad gemuteerd in veel andere soorten kanker, dus een behandeling gericht op KDM5 zou breed bruikbaar kunnen zijn voor veel mensen met kanker.

Prof. Dr. Bob Löwenberg – voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van Lymph&Co:

“Het doel van Lymph&Co is om vooraanstaande artsen en wetenschappers die onderzoek doen naar lymfeklierkanker middelen te geven waarmee ze dit onderzoek waar ook ter wereld kunnen uitvoeren. Binnen dit unieke onderzoeksproject heeft een internationale delegatie van toponderzoekers de handen ineen geslagen en de mogelijkheid gecreëerd op zoek te gaan naar betere behandelmethoden voor patiënten met algemene vormen van lymfeklierkanker. We kijken enorm uit naar de samenwerking met deze onderzoekers. 

 

Nieuwe behandelmethoden implementeren

Als het onderzoek aantoont dat KDM5-gerichte therapie effectief is in het aanpakken van KMT2D-mutaties bij lymfeklierkanker, dan zou de studie een nieuwe benadering van de behandeling van lymfeklierkanker kunnen opleveren. Als onderdeel van het project streven de onderzoekers ernaar om KDM5-remmers te identificeren die geschikt zijn voor evaluatie als onderdeel van klinische onderzoeken én om patiënten te selecteren die het meest waarschijnlijk baat hebben bij deze behandeling.

Vooralsnog is het financieren van dit internationale onderzoek een mooie stap in de zoektocht naar betere behandelmethoden van lymfeklierkanker. In een ander onderzoek door ons gefinancierd dat zich focust op hoe lymfoom het immuunsysteem ontwijkt lees je hier. Trots dat we met elke onderzoek dichter bij de complete lymfeklierkanker puzzel komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *