Door Lymph&Co gefinancierd onderzoek onthult hoe lymfoom het immuunsysteem ontwijkt

Door Lymph&Co gefinancierd onderzoek onthult hoe lymfoom het immuunsysteem ontwijkt

Onderzoekers van het Amsterdam UMC (locatie AMC) hebben ontdekt waarom immuuntherapie niet bij alle vormen van non-Hodgkin lymfoom even goed werkt. Dit komt omdat de verschillende type lymfomen verschillende manieren gebruiken om het immuunsysteem te ontduiken. Dit door de ons gesteunde onderzoek vond plaats in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Ontduiken van het immuunsysteem en immuuntherapie

Het menselijke immuunsysteem beschermt ons niet alleen tegen infecties. Het kan ook kanker voorkomen door afwijkende cellen te herkennen en op te ruimen. Sommige van deze afwijkende cellen vinden manieren om aan het immuunsysteem te ontsnappen. En dan kunnen tumoren ontstaan. 

Door Lymph&Co gefinancierd onderzoek onthult hoe lymfoom het immuunsysteem ontwijkt

Onderzoek laat zien waarom immuuntherapie soms wel en soms niet werkt bij non-Hodgkin Lymfoom

Kankercellen worden meestal opgeruimd door het afweersysteem. Maar sommige cellen weten te ontsnappen door het afweersysteem te misleiden. Eén van die manieren is om een eiwit op de buitenkant van de cel te plaatsen, waardoor het afweersysteem geblokkeerd wordt. Immuuntherapie heft deze blokkade op en zo kunnen de kankercellen weer opgeruimd worden. Dit werkt zo bij bijvoorbeeld een vorm van non-Hodgkin lymfoom die tussen de longen in de borstholte ontstaat.

Als een kankercel een andere manier gebruikt om het afweersysteem te ontduiken, dan werkt immuuntherapie niet. Dit is vaak het geval bij non-Hodgkin lymfoom dat in de testikels of in de hersenen ontstaat.

Het door de Stichting Lymph&Co gesteunde onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Blood

De auteurs zijn: Marthe Minderman, Avital Amir, Willem Kraan, Esther J. M. Schilder-Tol, Monique E. C. M. Oud, Cornelis G. Scheepstra, Arnold L. Noorduyn, Philip M. Kluin, Marie José Kersten, Marcel Spaargaren, Steven T. Pals

Wij zijn enorm trots dat we weer een stapje dichterbij het ontrafelen van de lymfeklierkanker puzzel zijn.